• Kvalitný odborný výcvik – záruka ďalšieho uplatnenia na trhu práce

            29. 9. 2023

            – je názov úspešného  projektu, pomocou ktorého  SOŠ v Revúcej  získala 93 587,90 € z Regionálneho operačného programu MIRRI SR v roku 2022. Súčasťou projektu bola modernizácia učební odborného výcviku (pre strojárov, murárov, stolárov, elektromechnikov), zostrojenie 10 Múdrych košov  a hmyzích domčekov pre ZŠ v okolí Revúcej.

            Tento týždeň sa nám splnil  sen a po útrapách verejného obstarávania a výroby novej učebne (pre  10 žiakov  elektrotechnických odborov) na mieru, sa naši žiaci začali učiť na nových stoloch Vario Click Lambda. Tento revolučný výukový, vzdelávací a školiaci systém  v sebe kombinuje ergonomické a estetické pracovisko s praktickým cvičením elektrických úloh. Jeho laboratórne stoly sú primárne určené pre výučbu elektroinštalačných prác v rámci domových rozvodov, jednofázových i trojfázových inštalácií vrátane točivých strojov, elektronickej zabezpečovacej a požiarnej signalizácie, telefónnych rozvodov, dátovej komunikácie, merania a regulácie. 

             

            Názor našich žiakov:

            „ Husté, akú máme novú učebňu, vymakané, peckové!“, hovorí za všetko.

             

          • Spomienka na Generála Rudolfa Viesta

            26. 9. 2023

            Žiaci II.A a II.B triedy dňa 25.9.2023 navštívili Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej a pozreli si expozíciu armádneho generála Rudolfa Viesta pri príležitosti výročia jeho narodenia. So záujmom si vypočuli pieseň o Rudolfovi Viestovi a informácie, ktoré im priblížili jeho život a prácu.

            Žiaci si zároveň prezreli aj výstavu víťazných prác celoslovenskej výtvarnej súťaže “Výtvarný Sirk” na tému “Čo viem, čo dokážem ...”.

          • Nezabudnutí susedia...

            27. 9. 2023

            8.9.2023 sa uskutočnila celoslovenská spomienková tryzna „Nezabudnutí susedia“, ktorej sa zúčastnili žiaci II.A a III.A triedy. O 10.00 hodine sa rozozvučali sirény a zvony, ktoré otvorili pietnu slávnosť.

            V Deň obetí holokaustu a rasového násilia odzneli zaznamenané príhovory preživšieho Ladislava Welwarda a emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka a tiež modlitba za zosnulých rabína M. B. Kapustina.

            Na verejnom zhromaždení Revúčania prečítali 70 mien revúckych židovských občanov, ktorí boli transportovaní zo Slovenska a mená záchrancov, ktorí pomáhali v tejto  dobe  a sami riskovali svoje životy.

          • Adaptačný deň žiakov prvého ročníka

            14. 9. 2023

            Dňa 11.09.2023 sme organizovali adaptačný deň pre žiakov prvého ročníka, aby sme im pomohli prekonávať začiatočné neistoty a nadviazali nové vzťahy s ich spolužiakmi. Deň bol plný rôznych aktivít, ktoré boli zamerané na posilnenie tímového ducha.

            Prvou aktivitou na programe bola hra Ľudské Bingo, ktorá mala za cieľ bezprostredné spoznávanie zábavnou formou. Každý žiak mal bingo list so zoznamom charakteristík a záľub ostatných. Ich úlohou bolo hľadať spolužiakov, ktorí spĺňali kritériá na ich listoch, a získavať podpisy od týchto spolužiakov. Táto aktivita nám pomohla začať rozhovory a zistiť viac o každom jednom žiakovi.

            Po ľudskom Bingu nasledovala druhá aktivita, pri ktorej sme si urobili čas na sladkú prestávku. Žiaci mali desať minút na to, aby čo najviac zistili o svojom spolužiakovi, ktorý sedel vedľa nich. Následne predstavovali svojich nových priateľov ostatným spolužiakom. Bolo to skvelé cvičenie na komunikáciu a zapamätanie si nových mien a informácií.

            Naša tretia aktivita bola zameraná na tímovú prácu a spoluprácu. Žiaci boli rozdelení do skupín po šiestich členoch a dostali úlohu preložiť jedného zo svojich spolužiakov cez sieť, ktorá bola pripevnená o stromy v našom okolí. Táto úloha vyžadovala plánovanie, komunikáciu a skutočnú spoluprácu. Bolo nádherné vidieť, ako tímy spolupracovali a premýšľali nad tým, ako najlepšie a najkreatívnejšie splniť túto úlohu.

            Na záver sme sa zišli v kruhu a zábavnou formou sme si ešte raz zopakovali niečo zaujímavé o sebe. Táto aktivita nám pomohla upevniť nové vzťahy.

                                   Ing. Lenka Lukášová

                                    odborná referentka pre podporu vzdelávania