• Otvorenie školského roka 2021/2022

            31. 8. 2021

            Milí žiaci, vážení rodičia.

            Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční dňa 2.9.2021 t.j. vo štvrtok o 8,30 hod. pred vchodom do budovy školy. Potom sa pod vedením triednych učiteľov presunú do určených priestorov. Pri sústreďovaní sa pred školou dodržiavať hygienické predpisy podľa princípu ROR. V prípade nepriaznivého počasia sa žiaci vyšších ročníkov presunú do tried a žiaci prvého ročníka sa sústredia vo vstupných priestoroch, kde vyčkajú na pokyny svojich triednych učiteľov.   

          • Testovanie domácimi antigénovými samotestami

            24. 8. 2021

            Vážení rodičia,

                            ministerstvo školstva na začiatku školského roka 2021/2022 poskytne antigénové samotesty na domáce použitie tým žiakom základných škôl, špeciálnych základných škôl, stredných škôl a špeciálnych stredných škôl, ktorých rodičia prejavia záujem o takýto druh samotestov, za účelom udržania bezpečného prostredia v školách. Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, pokiaľ ich rodičia o ne prejavia záujem. Vo všetkých prípadoch je testovanie domácimi antigénovými samotestami dobrovoľné a bezplatné.

            Každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane 1 balenie, ktoré obsahuje 25 ks testov na domáce samotestovanie a 25 ks sterilných odberových tyčiniek. Pokiaľ sa rodič rozhodne využiť možnosť domáceho antigénového samotestovania, odporúčame ho realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy alebo v prípade, že žiak prejavuje niektorý z príznakov ochorenia COVID-19.

            Harmonogram pre realizáciu testovania domácimi antigénovými samotestami

            1.    Od 23. 8. 2021 do 26. 8. 2021 škola zistí záujem o domáce antigénové samotestovanie medzi rodičmi (napr. prostredníctvom EDUPAGE, eškola)

            2.    Od 26. 8. 2021 škola požiada odbor školstva na okresnom úrade v sídle kraja o vydanie príslušného počtu balení samotestov. Škola môže požiadať len o presný počet samotestov, Nemôže požiadať o viac balení samotestov. Jeden žiak má nárok na 1 balenie samotestov.

            ·         Od 30. 8. 2021 škola vyzdvihne požadovaný počet balení samotestov na príslušnom odbore školstva okresného úradu v sídle kraja. Škola je povinná na vyžiadanie okresného úradu preukázať počet rodičov, ktorí prejavili záujem o antigénové samotestovanie. (napr. informáciou z EDUPAGE alebo eškoly).

            3.    Od 31. 8. 2021 škola informuje rodičov o presnom dátume výdaja samotestov. Rodič pri preberaní samotestov škole podpíše „Odovzdávací a preberací protokol antigénových samotestov na domáce použitie a návod na použitie“, ktorým prehlási, že samotesty nebudú použité na iný účel ako na samotestovanie žiaka.

             

            Pri vykonávaní testu žiak postupuje podľa pokynov výrobcu testu a návodu zverejneného Ministerstvom zdravotníctva SR.

            Návod na použitie

            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/samodiagnosticky-test-navod-na-pouzitie.pdf

            Sprievodca pre samotestovanie

            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/Sprievodca-samotestovanie-Covid-19.pdf

          • Záverečná konferencia projektu Európske partnerstvo v odbornom vzdelávaní

            22. 6. 2021

            Dňa 17.6.2021 sa zúčastnili tejto konferencie Ing. Košinárová zo SMZ, a.s. Jelšava a za našu strednú školu Ing. František Lukáš a Ing. Ján Sopko Zima.

            Spojená škola v Detve finišuje projekt v rámci programu Erasmus+/strategické partnerstvá.

            Dňa 17. júna 2021 sa uskutočnila záverečná konferencia projektu, na ktorej sa zúčastnili projektoví partneri, medzi ktorých patrí aj Stredná odborná škola, Generála Viesta č.6 v Revúcej, spolupracujúce firmy i zástupcovia základných škôl. Po úvodných slovách riaditeľa školy Ing. Jána Melicha a riaditeľa odboru školstva BBSK Ing. Miroslava Martiša sa predstavili naše spolupracujúce firmy ZF Slovakia, a. s. a Slavia Production Systems a.s. Nasledovala prezentácia nášho dlhoročného partnera Internationaler Bund Jena a Daniela Fiľa, zástupcu firmy S.D.A. s.r.o. Na záver sa účastníci mohli oboznámiť s projektom a jeho výsledkami.

            Projekt Európske partnerstvo v odbornom vzdelávaní pripravilo partnerstvo zložené z 9 organizácií z 8 krajín Európy. Partnerstvo je tvorené strednými odbornými školami ako aj záujmovými združeniami zamestnávateľov, pre ktorých školy pripravujú budúcich zamestnancov. Cieľovou skupinou projektu sú pedagogickí zamestnanci a žiaci stredných odborných škôl, vedenie firiem v regióne a predovšetkým zamestnanci zaoberajúci sa odbornou prípravou, inštitúcie participujúce na odbornom vzdelávaní a príprave ako aj zástupcovia regionálnej samosprávy, odvetvových a profesijných združení zaoberajúcich sa odborným vzdelávaním.

            Zámerom projektu je priblížiť vzdelávanie konceptu duálneho vzdelávania, kde sa žiaci pripravujú priamo pre podniky. Realizáciou projektu sme modernizovali odborné vzdelávanie v partnerských školách cestou prepojenia školy a praxe. Podporili sme zavádzanie systému kvality, vrátane mechanizmov ECVET a EQAVET. Cieľom projektu bolo viac zapojiť do odbornej prípravy kľúčových zamestnávateľov a presvedčiť ich, že koordinované vzdelávanie im môže priniesť množstvo výhod. Umožnili sme pedagogickým zamestnancom, ako aj zamestnancom zodpovedným za vzdelávanie a odbornú prípravu spoznať iný systém vzdelávania a odbornej prípravy. Projekt umožnil rozšíriť existujúce partnerstvá a vytvoril podmienky pre budúcu spoluprácu.

            Projekt sa zameriaval na tvorbu piatich intelektuálnych výstupov. Vo výstupe O1 “Kvalifikačný rámec a kompetencie“ sme pripravili viaceré nástroje, ktoré môže škola využiť pri zvyšovaní kvality odborného vzdelávania. Výstup O2 „Model prepájania odborného vzdelávania v škole a v praxi“ zahŕňa široké spektrum aktivít, ktoré umožňujú čo najviac priblížiť odborné vzdelávanie potrebám praxe. Vo výstupe O3 “Jednotky učenia ECVET s aplikáciou na mobility“ navrhli partneri jednotky učenia ECVET ako aj sprievodcu systémom ECVET, ktorý umožňuje uznávať vzdelávacie výsledky nadobudnuté počas zahraničnej mobility. Výstup O4 obsahuje príručky s cvičeniami, testami a slovníkom odborných pojmov vo všetkých zapojených odboroch. Vo výstupe O5 sme analyzovali situáciu vo vzdelávaní marginalizovaných skupín a pripravili aktivity na zvýšenie ich motivácie.

            Za dôležitý výstup projektu považujeme posilnenie pozície partnerstva tvoreného odbornými školami, firmami a sociálnymi partnermi pri možnom ovplyvňovaní štruktúry siete študijných a učebných odborov.

            Obsah tohto článku vyjadruje iba názor autora. Európska komisia nie je zodpovedná za akékoľvek použitie informácií v ňom obsiahnutých. Projekt bol spolufinancovaný programom Európskej komisie Erasmus+.

          • Vedomostná stredoškolská súťaž The World needs Engineers

            22. 6. 2021

            Začiatok júna bol pre Strednú odbornú školu, Generála Viesta č. 6 v Revúcej veľmi príjemný, keď sme dostali oznámenie z Materiálovotechnologickej fakulty STU so sídlom v Trnave, o víťazstve nášho žiaka štvrtého ročníka študijného odboru mechanik strojov a zariadení vo vedomostnej stredoškolskej súťaži The World needs Engineers. Výhra bola ocenená diplomom, ale aj GoPro outdoorovou kamerou, ktorú dňa 8.júna 2021 prevzal náš žiak Martin Fekete.

            Chceme sa touto cestou verejne poďakovať za aktivitu a podporu žiakov aj Ing. Emanuelovi Krajčimu, ktorý viacerých žiakov tejto triedy viedol a pripravil ich pre túto súťaž v náročnom období koronakrízy.   

                                                                                                                                                Ing. František Lukáš

                                                                                                                                  riaditeľ školy

             

          • „Žatva“ v SOŠ Revúca

            22. 6. 2021

            Koncom mája a začiatkom júna tohto roku sme mohli opäť bilancovať a slávnostne odovzdať dôležité doklady o odbornom vzdelávaní absolventom študijných a učebných odborov  Strednej odbornej školy, Generála Viesta č. 6 v Revúcej.

            Mnohí z nich sa mohli popýšiť nielen vysvedčením a výučným listom, ale aj zváračským preukazom. Dôležitým momentom bola aj účasť najväčších zamestnávateľov v našom regióne, a to: SMZ, a. s. Jelšava a Slovmag, a.s. Lubeník. Ich účasť na tejto akcii nebola len formálna, ale ako dôkaz doterajšej spolupráce školy a zamestnávateľov, ponúkli možnosť zamestnať sa v ich organizácii.

            Veríme, že tento odkaz aj napriek zložitej dobe, ktorú prežívame prinesie ďalších odborníkov do nášho regiónu, aby sa mohol v budúcnosti úspešne rozvíjať. 

                                                                                     Ing. František Lukáš

            riaditeľ školy

          • Dôležitý mimoriadny oznam !

            13. 5. 2021

            Milí žiaci, rodičia, pedagogickí zamestnanci,

            na základe rozhodnutia MSVVaS  SR č. 2021/13405:1-A1810 zo dňa 13.5.2021 s účinnosťou od 17.maja 2021 sa obnovuje školské vyučovanie vo všetkých školach. Od pondelka 17.5.2021 teda prídu do školy všetci žiaci a vyučovanie bude prebiehať podľa rozvrhu párneho týždňa.  

          • Do školy od 10.5.2021 podľa pravidiel MŠVVaŠ SR

            5. 5. 2021

            Milí žiaci, vážení rodičia !

            V prezenčnej forme štúdia opäť pokračujú od 10.5.2021 len končiace ročníky a ostatné ročníky pokračujú v dištančnej forme prípravy. Budeme sa riadiť pravidlami a Covid automatom pre červené okresy. Dúfam, že epidemiologická situácia sa zlepší a my budeme pri dodržaní všetkých opatrení môcť prejsť na prezenčnú formu. O ďalšom postupe vás budeme informovať.

            Všetkým prajem veľa zdravia  a sily zvládať túto náročnú situáciu

                                                                                                                                     Ing. František Lukáš

          • Deň otvorených dverí trochu inak...

            10. 2. 2021

            Nakoľko sa v tejto situácii nemúžu uskutočniť klasické Dni otvorených dverí na našej škole pre zájemcov o štúdium na našej škole a pre záujemcov,, ktorí sa ešte stále nerozhodli kam pôjdu po skončení základnej školy, ponúkame 5 prezentačných videí o študijných a učebných odboroch, ktoré naša škola ponúka v školskom roku 2021/2022.

            Študijné odbory

            1. video - TECHNIK MINERALURG (4 roky štúdia)