• Dôležitý oznam !

            10. 12. 2021

            Vážení rodičia, milí žiaci,

            na základe rozhodnutia  MŠVVaŠ SR  č. 2021/21911:2-A1810 zo dňa 8.decembra 2021 s účinnosťou od 13.12.2021 do 17.12.2021 sa mimoriadne prerušuje školské vyučovanie a vzdelávanie bude prebiehať dištančnou formou.

            Od 20.12.2021 do 7.1.2022 budú prebiehať vianočné prázdniny, Nástup na prezenčné vyučovanie bude  10.1.2022  podľa  rozvrhu párneho týždňa.

            V prípade akýchkoľvek zmien Vás budeme informovať na web stránke školy.

          • SACHAROVA CENA 2021

            9. 12. 2021


            Žiaci prvého ročníka sa zúčastnili dňa 8. decembra online diskusie k udeľovaniu Sacharovovej ceny. Moderátor diskusie bol Róbert Sermek. Jindřich Pietras, vedúci komunikačného oddelenia kancelárie EP v ČR predstavil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorú udeľuje Európsky parlament.

            Za rok 2021 Sacharovovu cenu získal Alexej Navaľný – ruský opozičný politik, v súčasnosti väznený v prísne stráženej trestaneckej kolónii. Zaujímavá bola krátka prednáška Zuzany Števulovej k téme Ľudské práva a slobody a ich ochrana v EÚ. Žiaci mali možnosť zoznámiť sa s laureátkou Sacharovovej ceny Sahrou Karimi, prvou ženou v čele Afgánskej štátnej filmovej spoločnosti. V závere prebehla diskusia, v ktorej pozvaní hostia odpovedali na otázky študentov a vedomostný kvíz, v ktorom si študenti zmerali svoje vedomosti s ostatnými účastníkmi. Celá diskusia prebehla v priateľskej atmosfére, žiaci sa dozvedeli zaujímavé veci a získali nový pohľad na dianie vo svete.

          • Významná návšteva na pôde našej strednej školy

            7. 12. 2021

            Dňa 2. 12. 2021 nás navštívil pán predseda Banskobystrického samosprávneho kraja pán Ing. Ján Lunter.

            Dôvodom jeho návštevy bolo poďakovanie sa za prácu v tomto náročnom období a pre nás príležitosť prezentovať sa. Pán predseda sa živo zaujímal o dianie na škole, o jej vybavenie o možnosti v jednotlivých odboroch štúdia. Pri prehliadke školy mal možnosť zoznámiť sa s vyučovaním cudzích jazykov, strojárskych predmetov s vyučovaním grafických systémov Solidworks  a elektrotechnických predmetov s ukážkou prohramovania PLC a využitím elektronických stavebníc . Prezrel si aj naše dielne, kde mu bolo predstavené CNC pracovisko s  3D tlačiarňou v činnosti a taktiež ukážka práce robotizovaných modelov na báze Arduina. Prehliadka školy bola ukončená návštevou historickej miestnosti zameranej na banícke korene, čo potvrdil aj svojím podpisom do kroniky. Návšteva končila neformálnou debatou o výnimočnosti školy v znovuoživení štúdia v banícky zameranom odbore Technik mineralurg, ktorý vyučuje naša škola ako jediná v Slovenskej republike. Rozhovory pokračovali o zapojení sa  školy do systému duálneho vzdelávania a potreby jeho uplatňovania na strojárske a elektrotechnické odbory štúdia pre zabezpečenie trvalého rozvoja nášho regiónu. 

            Veríme, že návšteva pána predsedu bola nielen významná, ale aj prínosná pre obe strany, a my očakávame, že najbližšie obdobie bude obdobím rozvoja a narastajúcej spolupráce najmä s novými  oddeleniami regionálnych centier kariéry a podpory vzdelávania, čo prinesie lepšiu uplatniteľnosť našich absolventov na trhu práce.

                                                                                                                        Ing. František Lukáš

          • V pondelok príde Mikuláš

            3. 12. 2021

            Na svätého Mikuláša, neučí a neskúša sa,

            ten žiak našej školy, ktorý v pondelok

            v červenej čiapke do školy príde.

            Mikuláša veľmi mrzí, že jeho správu nečítali všetci žiaci a neprišli v mikulášskych čiapkách. Aj tak myslel na všetkých a sladkosti im rozdal.

          • Červené stužky – 1. december Svetový deň boja proti AIDS

            3. 12. 2021

            Červené stužky sú symbolom kampane Svetového dňa boja proti chorobe AIDS. Naša škola sa tento rok zapojila teraz už do 15. ročníka tejto  kampane.

            Hlavnou filozofiou kampane je odovzdanie a prehĺbenie vedomostí a informácií o víruse HIV a chorobe AIDS mladým ľudom Slovenska. Na hodinách žiaci diskutovali o danej problematike a vyjadrovali svoje názory a postoje. Všetky aktivity vyvrcholili v podobe živej stužky.

            Do kampane sa zapojili študenti, pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci, ktorí celý deň nosili červenú stužku

          • Naša škola sa umiestnila v TOP 3 v súťaži Jazykový WocaBee šampionát!

            11. 11. 2021

            Žiaci I.B triedy získali 2.miesto v precvičovaní slovnej zásoby v okresnom kole súťaže Jazykový WocaBee šampionát !

            V októbri sa žiaci našej školy zapojili do Jazykového WocaBee šampionátu. Ide o tretí ročník súťaže v učení slovíčok cudzieho jazyka, v ktorom medzi sebou súperia študenti všetkých cudzích jazykov od základných škôl až po gymnáziá, a to nielen na Slovensku, ale aj v susednej Českej republike. Šampionát prebieha výhradne online, v inovatívnej aplikácii na učenie cudzích slovíčok s názvom WocaBee.

            Celkovo sa do súťaže zapojilo celkovo takmer 60 000 žiakov!

            V našom okrese sa na krásnom 2.mieste umiestnili žiaci našej školy, konkrétne trieda: 1.B, ktorú vedie pani učiteľka. Zuzana Zraková. V súťažnom období 20.10. - 29.10.2021 nahrali denne v priemere 53 bodov (tzv. WocaPoints) na žiaka. Žiaci v aplikácii získavajú body iba za správne odpovede pri precvičovaní slovíčok.

            Ďakujeme im za skvelú reprezentáciu školy a srdečne gratulujeme!

            Stránka aplikácie: http://www.wocabee.app

            Stránka súťaže/šampionátu:  http://www.wocabee.app/sutaz

             

          • WORKSHOP 2021 – Ako zlepšiť stav odborníkov v regióne

            9. 11. 2021

            Dňa 5. novembra 2021 sme zvolali pracovné rokovanie - Workshop s názvom : "Ako zlepšiť stav odborníkov v regióne ". Podujatia sa zúčastnili manažér Národného programu Duálne vzdelávanie pán Milan Kuzma, zástupcovia spolupracujúcich firiem SMZ, a.s. Jelšava, Slovmag a.s. Lubeník. CSM Industry s.r.o. Tisovec, zástupcovia Úradu práce a sociálnych vecí V Revúcej, zástupcovia stredných odborných škôl v Revúcej a základných škôl revúckeho regiónu.

            Účastníci workshopu si vypočuli zaujímavé informácie o trendoch v odbornom vzdelávaní od pána Kuzmu sme sa dozvedeli o najnovších zmenách v legislatíve a aj trendoch, ktoré sa pripravujú do budúcnosti. Ďalej bol odprezentovaný proces verifikácie potrieb trhu práce, z ktorého sme sa dozvedeli aké počty odborníkov sú navrhované pre zriaďovateľa školy Banskobystrický samosprávny kraj. Tento proces bude upravený do reálnych počtov budúcich prvákov na jednotlivých stredných školách v okrese Revúca samotným predsedom BBSK.  Prezentované boli možnosti získavania technických talentov z radov žiakov základných škôl rôznymi ponukami zisťovania záujmu o techniku. Len dobré rozhodnutia a potvrdený záujem o jednotlivé odbory štúdia môžu priniesť kvalitu do odbornosti v regióne. S dobrými odborníkmi vieme pozdvihnúť život v regióne a zabezpečiť jeho rozvoj.

                                                                                                                               Ing. František Lukáš   

          • Ďalšie možnosti vzdelávacieho portfólia v rámci rozširovania systému duálneho vzdelávania.

            9. 11. 2021

            Dňa 3. novembra 2021 sme v Strednej odbornej škole, Generála Viesta č.6 v Revúcej privítali vzácnu návštevu z partnerskej spoločnosti CSM Industry s. r. o. v Tisovci a zástupcu spoločnosti Patria z Fínska.  Diskutovali sme o možnostiach Erasmus programov pre študentov a učiteľov smerom na Fínsko, duálneho vzdelávania vo Fínsku, ale aj na Slovensku (pokračovanie duálneho vzdelania s CSM) ale aj priamej pomoci a grantov pre školy v oblasti technológií (napr CNC obrábacie stroje). V rámci duálneho vzdelania  nám bolo odporučené pokračovanie v rokovaní  so spomínanou spoločnosťou.
            Z  pohľadu CSM Idustry s. r. o. a aj z pohľadu sesterských (bývalých ZŤS) firiem v regióne je potrebné viac obrábačov kovov, zváračov, zámočníkov, elektromechanikov, automechanikov - tradičných strojárskych profesií. Veríme, že návšteva si odniesla tie najlepšie dojmy z prehliadky priestorov školy a bude zárukou rastúceho počtu záujemcov o štúdium v strojárskych odboroch.

            Foto: Alexander Horváth, MBA, riaditeľ pre Defense CSM Industry, Mr. Sami Kurela, Key Account Director pre Slovesko a Ing. František Lukáš, riaditeľ SOŠ Revúca.