• Vzdelávanie autorizovaných osôb projektu SOK

            13. 7. 2022

            Dňa 8. júla 2022 sa uskutočnilo pracovné stretnutie za účelom vzdelávania a uskutočnenia skúšok autorizovaných osôb v rámci národného projektu Systém overovania kvalifikácií v Slovenskej republike. 

            Tento projekt v spolupráci partnerov Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Európskeho sociálneho fondu, Operačného programu ľudské zdroje, ŠIOV, Asseco Central Europe, a.s. a Strednej odbornej školy Generála Viesta č. 6 v Revúcej umožní overenie kvalifikácie v oblasti sektoru Ťažba, úprava surovín a geológia záujemcom o získanie kvalifikácie spôsobom iným, ako je len formálne vzdelávanie. Naša škola sa stala autorizovanou inštitúciou už v máji 2022, aby mohla umožniť práve žiadateľom z nášho regiónu overiť si svoju kvalifikáciu. Overovanie sa bude môcť uskutočniť len pod dozorom skúšobnej komisie, ktorá pozostáva z národného garanta a dvoch autorizovaných osôb.

            Práve z týchto dôvodov úspešne absolvovali skúšky autorizované osoby pod vedením Mgr. Cikraya a skúšajúceho Prof. Bauera z Technickej univerzity v Košiciach, aby mohla na jeseň pokračovať pilotná fáza tohto národného projektu.

                                                                                                                                      Ing. František Lukáš

                                                                                                                                          riaditeľ školy

                                                                                                                      

             

          • Nadnárodné projektové stretnutie projektu Erasmus+

            13. 7. 2022

             Stredná odborná škola, Generála Viesta č.6 v Revúcej sa v zastúpení riaditeľom školy zúčastnila na aktivite ako člen 1. Slovenského strojárskeho klastra, ktorú zorganizovala Spojená škola škola v Detve, a ktorá realizuje so svojimi partnermi z Česka, Nemecka a Chorvátska projekt v rámci programu Erasmus+ „Technické inovácie v teórii a praxi“. Zrealizovali sme 2. nadnárodné projektové stretnutie, ktoré sa konalo v IB Mitte gGmbH für Bildung und soziale Dienste v Jene. Zúčastnili sa ho všetci projektoví partneri – Spojená škola v Detve, školy v rámci 1. slovenského strojárskeho klastra, Strukovna škola Đurđevac, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice a Střední škola a Základní škola, Oselce.

            Na úvod sme sa venovali kontrole úloh a dodržiavania plánovaného harmonogramu. Venovali sme sa tiež finančným aspektom projektu.

            Program stretnutia bol rozdelený do 3 základných častí. V prvej časti sme sa venovali priebežnému spracovaniu a finalizácii jednotlivých projektových výstupov. Kontrolovali sme implementáciu výstupov O2 a O3, ktoré sa týkajú tvorby vzdelávacích programov a učebných materiálov pre jednotlivé profesie. Partneri sa oboznámili s existujúcimi výstupmi a určili termíny na finalizáciu chýbajúcich čiastkových výstupov. Finalizovali sme výstup O1, ktorého podstatou analýza trhu práce a potrieb zamestnávateľov. Partneri harmonizovali ukazovatele a štatistiky výstupu z časového hľadiska a venovali sa porovnávaniu výsledkov z pohľadu jednotlivých krajín.

            V nadväznosti na jednotlivé výstupy sme plánovali nadchádzajúce vzdelávacie mobility a nadnárodné projektové stretnutia. V októbri 2022 sa u chorvátskeho partnera Strukovna škola Đurđevac uskutoční vzdelávacia mobilita pre pedagogických zamestnancov. Počas trojdňového podujatia budú prebiehať hospitácie, otvorené hodiny a spoločné vyučovanie učiteľov zapojených škôl. Hlavným cieľom bude overiť a zhodnotiť spracovanie vzdelávacích programov a učebných materiálov.

            V novembri 2022 sa u českého partnera Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice bude konať mobilita žiakov. Jej prioritným cieľom bude overovať výstup O4 zameraný na kariérne poradenstvo. Mobilita bude súčasťou Týždňa vedy a techniky. Žiaci jednotlivých partnerských škôl si najskôr v rámci spoločných aktivít pripravia program a následne ho odprezentujú žiakom miestnej základnej školy. Súčasťou mobility budú tiež zaujímavé prednášky a exkurzie ako aj workshopy zamerané na vstup do zamestnania.

            V decembri 2022 a júni 2023 sa uskutočnia nadnárodné projektové stretnutia u oboch českých partnerov. Posledná mobilita pre žiakov sa bude konať na jar 2023 opäť v Durdevaci, a to formou súťaže medzinárodných tímov. Žiaci budú riešiť úlohy a zadania, ktoré boli pripravené v rámci výstupov O2 a O3. Súčasťou budú tiež workshopy a exkurzie.

            Okrem workshopov a diskusií o výstupoch projektu sme absolvovali prehliadku podniku Jenoptik, vrátane diskusie o potrebách firmy a duálnom vzdelávaní v rámci vzdelávacej organizácie Jenaer Bildungszentrum. S organizáciou sme spolupracovali v minulosti a radi by sme ju obnovili vo forme spoločných technických súťaží.

            Kultúrny program zahrňoval prehliadku hlavného mesta Durínska Erfurtu a koncentračného tábora v Buchenwalde.

          • Challenge Day 2022

            2. 7. 2022

            Dňa 28. júna 2022 sa uskutočnil na našej škole prvýkrát Challenge Day. Akcia prebiehala formou Hľadania pokladu, kde žiaci rozdelení do tímov aktívne absolvovali 9 zaujímavých aktivít.

            Program Challenge Day

             Aktivita č.1 - Otváracia aktivita Bingo

            V otváracej aktivite žiaci a učitelia vypĺňali bingo s rôznymi otázkami, kde hľadali medzi učiteľmi a žiakmi, kto vie kladne odpovedať na otázky z binga. 

            Aktivita č.2 - Robinsonov ostrov

            V tejto aktivite učitelia a dobrovoľníci čítali príbeh o Robinsonovom ostrove a žiaci museli podľa príbehu nájsť správnu cestu do určeného cieľa.

            Aktivita č.3 - Kahoot

            V tejto aktivite pomocou aplikácie Kahoot absolvovali kvíz gemerského nárečia, kde určovali správny význam nárečových slov.

            Aktivita č.4 - Virtuálna realita

            V tejto aktivite pomocou Virtuálnej reality žiaci hrali počítačovú hru, v ktorej museli zostrelit určený počet terčov pri jazde na horskej dráhe.

            Aktivitač. 5 - Puzzle,  

            V tejto aktivte  musel každý tím správne poskladať drevené obrázkového puzzle, jednotliví členovia tímu si mohli vzájomne pomáhať.

            Aktivita č.6 - Pingpong;

            V tejto aktivite jednotlivé tímy odohrali zápas v stolnom tenise proti náročnému súperovi - najlepšiemu hráčovi stolného tenisu.

            Aktivita č.7 - Streľba lukom

            V tejto aktivite všetci členovia tímu absolovovali streľba lukom na terč, pri ktorej museli získať potrebný počet bodov pre splnenie aktivity.

            Aktivita č.8 - Stolný hokej

            V tejto aktivite všetky tímy odohrali zápas v stolnom hokeji proti silnému súperovi - najlepšiemu hráčovi stolného hokeja na škole.

            Aktivita č.9 - Strúhanie syra

            V poslednej aktivite musel každý tím nastrúhať dostatok syra pre jeden langoš v rukaviciach, ktoré veľmi sťažovali túto činnosť.

            Po úspešnom absolvovaní jednotlivých aktivít tímy žiakov získavali postupne indikcie pre cestu k pokladu. Po získaní všetkých indícii museli rozlúšiť pomocou indícii správnu cestu k pokladu. Všetkým tímom sa to podarilo, niektorým rýchlejšie, iným pomalšie. Bedne s pokladom boli ukryté v CNC dielni. Potom si jednotlivé tímy podľa poradia v akom našli poklad vyberali atraktívne ceny od sponzorov podujatia.

            Po skončení si žiaci aj učitelia pochutili na výborných langošoch a uhasili smäd kofolou. Ďakujeme všetkým, ktorí túto akciu zorganizovali, žiakom za účasť a sponzorom za podporu podujatia.