• Šírim dobro, teda som...

            26. 11. 2022

            Dňa 16.10.2022 sa naši žiaci zúčastnili na detskej konferencii s názvom „Šírim dobro, teda som“. Žiaci prvého ročníka Ján Alexa, Adam Tomšík, Andreas Žiga a tretieho ročníka Jozef Súkeník, Marek Korpala oprezentovali svoj pohľad na násilie páchané na deťoch, prostredníctvom vybraných tém: Čo všetko nám prináša dnešná doba? Ako najlepšie prežiť dnešnú dobu?(mediálne násilie, násilie na internete, hoaxy...) a Kde sa cítim bezpečne/dobre/šťastne? Čo narúša môj pocit bezpečia?. Tieto témy žiaci spracovali vo forme plagátov a prezentácie. Na tvorbe plagátov sa v III.A spolupodieľali aj Tomáš Szajko, Tomáš Mráz a Fabián Boldi. Účasť na konferencii bola podmienená prezentovaním a okomentovaním svojich prác pred ostatnými účastníkmi ZŠ a SŠ okresu Revúca. Prezentácia našich žiakov zožala veľký úspech.

            Všetkým našim žiakom ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.

                                                                                                                  učiteľský kolektív

          • Sme okresní šampióni v učení cudzích jazykov!

            9. 11. 2022

            So začiatkom novembra prišla skvelá správa. Žiaci prvého a druhého ročníka dosiahli v okresnom kole súťaže Jazykový WocaBee šampionát 2022 nasledovné úspechy:

                                                 Trieda 1.A v anglickom jazyku získala 1.miesto

                                                                   nemeckom jazyku            2. miesto

                                                  Trieda 2.A v anglickom jazyku            3 . miesto


            V úvodnom kole celoslovenského šampionátu dosiahli naši žiaci skvelý výsledok – denný priemer až   172 bodov (tzv. WocaPoints) na jedného žiaka.
            Pre lepšiu predstavu – jedna správna odpoveď pri precvičovaní slovíčok znamená zisk približne 2 body.

            Víťazstvo v okresnom kole je pre nás o to cennejšie, že celková účasť v štvrtom ročníku šampionátu dosiahla rekordný počet 47 735 žiakov a študentov z celého Slovenska.
            Spolu s počtom zapojených tried rastie aj kvalita šampionátu – na víťazstvo v každom kole je potrebné viac motivácie a úsilia.

            Súťaž Jazykový WocaBee šampionát prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            Súťaží sa v inovatívnej online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee. V súťaži sa nehodnotia konkrétne vedomosti žiakov, ale usilovnosť v precvičovaní (a zároveň učení sa) novej slovnej zásoby.

            V okresnom kole naši žiaci získali titul Okresní šampióni.
            Každý žiak obdrží zároveň darček online kurz angličtiny alebo nemčiny v aplikácii pre samoukov LangBee pre seba alebo kamaráta a p. uč Zraková, ktorá učí anglický jazyk získava užitočnú publikáciu o zodpovednom využívaní technológií Spojení navždy – Ako nestratiť deti v digitálnej dobe od spoločnosti ESET.

            Víťazstvo v okresnom kole znamená zároveň postup do krajského kola,  ktoré prebieha od 2.11. do 9.11.2022.

            Držme našim žiakom palce, aby boli úspešní aj naďalej a prebojovali sa svojou usilovnosťou až do česko-slovenského finále Jazykového WocaBee šampionátu.

            Najväčším víťazstvom pre všetkých je však radosť z učenia a zlepšenie jazykových vedomostí vďaka tejto súťaži.
             

            Pani učiteľky nemeckého a anglického jazyka ďakujú za peknú reprezentáciu školy  a držia žiakom palce v krajskom kole.


            Stránka aplikácie: www.wocabee.app 
            Stránka súťaže/šampionátu: www.wocabee.app/sutaz 

          • Pozvánka na plenárne rodičovské združenie

            20. 10. 2022

            Vážení  rodičia,


            oznamujeme Vám, že dňa 26.10.2022 (streda) sa bude konať plenárne a triedne rodičovské združenie o 15.00 hod. v aule Strednej odbornej školy v Revúcej, Gen. Viesta č. 6. Vaša účasť na rodičovskom združení je potrebná.

            Je dôležité, aby ste mali spolu s triednym učiteľom, majstrom OV, podľa potreby aj s ostatnými vyučujúcimi spätnú väzbu o živote školy a hlavne o výchove a vzdelávaní Vášho dieťaťa.

            Veríme, že si svoje povinnosti zariadite tak, aby ste sa mohli zúčastniť.

             

            Ing. Dáša Korimová - koordinátor RZ

          • Banskobystrický samosprávny kraj opäť oceňoval.

            6. 10. 2022

            "Dobrý deň prajem,

             touto cestou si Vám dovolím  všetkým v mene podpredsedu BBSK, p. Ondreja Luntera poďakovať za Vašu  účasť na oceňovaní pedagógov, a zároveň Vás chcem poprosiť o preposlanie fotiek vaším pani učiteľkám  a pánom učiteľom, ktorí sa včera zúčastnili na podujatí (viď nižšie).

             Ešte raz Vám ďakujeme".

            Týmito krásnymi slovami sa vyjadril tlačový odbor BBSK na adresu ocenených pedagógov, ktorí si dňa 28.9.2022 v Cikkerovej sieni  Radnice mestského úradu v Banskej Bystrici prevzali ocenenia z rúk podpredsedu BBSK, p. Mgr. Ondreja Luntera a riadieľky odboru školstva Mgr. Janky Slačkovej. Za našu strednú odbornú školu boli ocenení Mgr. Gabriela Zraková a Ing. Ján Sopko Zima

                                                                                                                                                     Ing. František Lukáš

                                                                                                                                                        riaditeľ školy

             

             

          • Dôležitý oznam

            2. 10. 2022

            Vážení rodičia , milí žiaci,

            dňa 3. októbra 2022 bude prebiehať oprava výmenníka v školskej kotolni. Vykurovacie zariadenie musí byť ochladené, aby prebehla oprava, a preto bolo cez víkend vypnuté kúrenie. Týmto oznamom vás milí žiaci vyzývam, aby ste sa teplejšie obliekli, kvôli nerušenému priebehu vyučovania. Oprava bude dokončená dopoludnia a kúrenie sa obnoví. Ďakujem za pochopenie.

                                                                                                                                   Ing. František Lukáš

                                                                                                                                   riaditeľ školy

             

          • Návšteva Európskeho parlamentu

            27. 9. 2022

            Po úspešnej výhre celoslovenského kola  súťaže Veľvyslanectvo mladých konaného dňa 26. 6. 2022 nás europoslanec pán Ivan Štefanec pozval na návštevu Európskeho parlamentu. Návštevy do Štrasburgu sme sa zúčastnili  spolu s Tiborom dňa 12.09.2022.  Našimi spolucestujúcimi boli víťazi rôznych súťaži za posledné dva roky, nakoľko kvôli pandemickej situácii Covid 19 sa návštevy parlamentu nemohli uskutočniť. Po strasti plnej 15 hodinovej ceste autobusom nás ráno privítalo krásne počasie a okúzlujúce mesto plné historických pamiatok s prekrásnymi výhľadmi. Po prehliadke mesta a Cathedrali  nás čakal spoločný obed v reštaurácii Flams. 14.09.2022 sme sa  v skorých ranných hodinách presunuli  do Európskeho parlamentu, kde nás milo privítal  europoslanec  p. Štefanec a urobil nám prehliadku veľkolepej budovy parlamentu. Taktiež sme mali možnosť vypočuť si po  rôzne diskusie europoslancov na rôzne témy. Domov sa nám nechcelo ísť, ale hoci cesta bola zdĺhavá a nepohodlná, výlet stál za to a nikdy naň nezabudneme.

                                                                                                                                          Kevin

            Článok zo spomínaného stretnutia nájdete aj na: https://zenskyweb.sk/clanok/53561-velvyslanectvo-mladych-v-strasburgu-spolocne-sme-silnejsi

             

          • Vzdelávanie autorizovaných osôb projektu SOK pokračuje

            19. 9. 2022

             

            Dňa 26. augusta 2022 sa opäť uskutočnilo pracovné stretnutie za účelom vzdelávania a uskutočnenia skúšok autorizovaných osôb v rámci národného projektu Systém overovania kvalifikácií v Slovenskej republike. 

            Tento projekt v spolupráci partnerov Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Európskeho sociálneho fondu, Operačného programu ľudské zdroje, ŠIOV, Asseco Central Europe, a.s. a Strednej odbornej školy Generála Viesta č. 6 v Revúcej umožní overenie kvalifikácie v oblasti sektoru Ťažba, úprava surovín a geológia záujemcom o získanie kvalifikácie spôsobom iným, ako je len formálne vzdelávanie. Naša škola sa stala autorizovanou inštitúciou už v máji 2022, aby mohla umožniť práve žiadateľom z nášho regiónu overiť si svoju kvalifikáciu. Overovanie sa bude môcť uskutočniť len pod dozorom skúšobnej komisie, ktorá pozostáva z národného garanta a dvoch autorizovaných osôb.

            Práve z týchto dôvodov úspešne absolvovali skúšky autorizované osoby pod vedením Ing. Františka Lukáša. ya a skúšajúceho Ing. Rudolfa Repiského PhD. zo SMZ, a. s. Jelšava aby mohla na jeseň pokračovať pilotná fáza tohto národného projektu,overovanie kvalifikácií pre spracovanie nerastných surovín na povrchu banských prevádzok.

                                                                                                                                      Ing. František Lukáš

                                                                                                                                          riaditeľ školy

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

            2. 9. 2022

            sa pre všetkých žiakov uskutoční dňa 5. 9. 2022 o 8,30 hodine v areáli školy. Žiaci prvého ročníka sa sústredia v aule na prvom poschodí, ostatní žiaci vo svojich triedach, podľa pokynov triedneho učiteľa.

            Podľa rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu  SR žiaci pri prvom nástupe do školy odovzdajú triednym učiteľom vyplnené a podpísané tlačivo  " Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti".

          • Vzdelávanie autorizovaných osôb projektu SOK

            13. 7. 2022

            Dňa 8. júla 2022 sa uskutočnilo pracovné stretnutie za účelom vzdelávania a uskutočnenia skúšok autorizovaných osôb v rámci národného projektu Systém overovania kvalifikácií v Slovenskej republike. 

            Tento projekt v spolupráci partnerov Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Európskeho sociálneho fondu, Operačného programu ľudské zdroje, ŠIOV, Asseco Central Europe, a.s. a Strednej odbornej školy Generála Viesta č. 6 v Revúcej umožní overenie kvalifikácie v oblasti sektoru Ťažba, úprava surovín a geológia záujemcom o získanie kvalifikácie spôsobom iným, ako je len formálne vzdelávanie. Naša škola sa stala autorizovanou inštitúciou už v máji 2022, aby mohla umožniť práve žiadateľom z nášho regiónu overiť si svoju kvalifikáciu. Overovanie sa bude môcť uskutočniť len pod dozorom skúšobnej komisie, ktorá pozostáva z národného garanta a dvoch autorizovaných osôb.

            Práve z týchto dôvodov úspešne absolvovali skúšky autorizované osoby pod vedením Mgr. Cikraya a skúšajúceho Prof. Bauera z Technickej univerzity v Košiciach, aby mohla na jeseň pokračovať pilotná fáza tohto národného projektu.

                                                                                                                                      Ing. František Lukáš

                                                                                                                                          riaditeľ školy

                                                                                                                      

             

          • Nadnárodné projektové stretnutie projektu Erasmus+

            13. 7. 2022

             Stredná odborná škola, Generála Viesta č.6 v Revúcej sa v zastúpení riaditeľom školy zúčastnila na aktivite ako člen 1. Slovenského strojárskeho klastra, ktorú zorganizovala Spojená škola škola v Detve, a ktorá realizuje so svojimi partnermi z Česka, Nemecka a Chorvátska projekt v rámci programu Erasmus+ „Technické inovácie v teórii a praxi“. Zrealizovali sme 2. nadnárodné projektové stretnutie, ktoré sa konalo v IB Mitte gGmbH für Bildung und soziale Dienste v Jene. Zúčastnili sa ho všetci projektoví partneri – Spojená škola v Detve, školy v rámci 1. slovenského strojárskeho klastra, Strukovna škola Đurđevac, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice a Střední škola a Základní škola, Oselce.

            Na úvod sme sa venovali kontrole úloh a dodržiavania plánovaného harmonogramu. Venovali sme sa tiež finančným aspektom projektu.

            Program stretnutia bol rozdelený do 3 základných častí. V prvej časti sme sa venovali priebežnému spracovaniu a finalizácii jednotlivých projektových výstupov. Kontrolovali sme implementáciu výstupov O2 a O3, ktoré sa týkajú tvorby vzdelávacích programov a učebných materiálov pre jednotlivé profesie. Partneri sa oboznámili s existujúcimi výstupmi a určili termíny na finalizáciu chýbajúcich čiastkových výstupov. Finalizovali sme výstup O1, ktorého podstatou analýza trhu práce a potrieb zamestnávateľov. Partneri harmonizovali ukazovatele a štatistiky výstupu z časového hľadiska a venovali sa porovnávaniu výsledkov z pohľadu jednotlivých krajín.

            V nadväznosti na jednotlivé výstupy sme plánovali nadchádzajúce vzdelávacie mobility a nadnárodné projektové stretnutia. V októbri 2022 sa u chorvátskeho partnera Strukovna škola Đurđevac uskutoční vzdelávacia mobilita pre pedagogických zamestnancov. Počas trojdňového podujatia budú prebiehať hospitácie, otvorené hodiny a spoločné vyučovanie učiteľov zapojených škôl. Hlavným cieľom bude overiť a zhodnotiť spracovanie vzdelávacích programov a učebných materiálov.

            V novembri 2022 sa u českého partnera Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice bude konať mobilita žiakov. Jej prioritným cieľom bude overovať výstup O4 zameraný na kariérne poradenstvo. Mobilita bude súčasťou Týždňa vedy a techniky. Žiaci jednotlivých partnerských škôl si najskôr v rámci spoločných aktivít pripravia program a následne ho odprezentujú žiakom miestnej základnej školy. Súčasťou mobility budú tiež zaujímavé prednášky a exkurzie ako aj workshopy zamerané na vstup do zamestnania.

            V decembri 2022 a júni 2023 sa uskutočnia nadnárodné projektové stretnutia u oboch českých partnerov. Posledná mobilita pre žiakov sa bude konať na jar 2023 opäť v Durdevaci, a to formou súťaže medzinárodných tímov. Žiaci budú riešiť úlohy a zadania, ktoré boli pripravené v rámci výstupov O2 a O3. Súčasťou budú tiež workshopy a exkurzie.

            Okrem workshopov a diskusií o výstupoch projektu sme absolvovali prehliadku podniku Jenoptik, vrátane diskusie o potrebách firmy a duálnom vzdelávaní v rámci vzdelávacej organizácie Jenaer Bildungszentrum. S organizáciou sme spolupracovali v minulosti a radi by sme ju obnovili vo forme spoločných technických súťaží.

            Kultúrny program zahrňoval prehliadku hlavného mesta Durínska Erfurtu a koncentračného tábora v Buchenwalde.